Kerkelijke modeshow door bekende Assenaren

web-1-1500x1125

In het kader van vijfhonderd jaar Reformatie heeft de werkgroep ‘500 na Luther’ een uitgebreid herdenkingsprogramma opgezet. Onderdeel van dit programma is het evenement ‘Gewijde Gewaden’ . Ds Helene van Noord en pastoor Koos Tolboom zullen u graag ontvangen.

Je kunt zeggen dat het een soort kerkelijke modeshow is en dan vooral een historische modeshow. Doorheen de eeuwen hebben reformatorische voorgangers bepaalde kleding aangehad voor tijdens de eredienst. Maar… deze kleding heeft nogal een ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn tijden geweest dat men een ‘eenvoudig’ burgerpak droeg: een pofbroek en een Spaanse kraag met daarbij een mooie hoge hoed op het hoofd. Maar vanaf het midden van de achttiende eeuw tot ver in de negentiende eeuw, gingen de meeste predikanten heel anders gekleed: men droeg een lange mantel en bef, en op het hoofd een driekanten steek. Tegenwoordig dragen veel predikanten een toga, vaak met een stola in de kleuren van het kerkelijk jaar, maar er zijn ook veel kerken waar de voorgangers ervoor hebben gekozen in een stemmig pak gekleed te zijn.

Bekende Assenaren over de loper
Twaalf dressmen en één dresswoman, gerekruteerd uit Assen, waaronder plaatselijke beroemdheden (!!!), zullen de show voor u opvoeren. De kleding en de deskundig inhoudelijke begeleiding worden geleverd door een kerkelijke werkgroep uit Ugchelen.

… en de pastoor
Na deze reformatorische modeshow zal pastoor Tolboom het een en ander vertellen over de gewaden die in de rooms-katholieke eredienst door de priester tijdens de eucharistie wordt gedragen. En hij vertelt niet alleen, u krijgt ook nog genoeg te zien.


Datum & tijd:
Donderdagavond 23 maart de inloop is vanaf 19.45 uur. Het is van 20.15 uur tot 22.00 uur.

Kosten:
Gratis entree. Koffie en thee: EUR 1,- per kop. Opgave vooraf is niet nodig. Wel is er een uitgaanscollecte ter bestrijding van de onkosten.

Locatie:
In de r.-k. kerk, Dr. Nassaulaan 3b Assen