Vredesweek Assen 2016

Sterk afgeslankte Vredesweek in Assen van start. ‘We konden de stekker er niet zomaar uittrekken’


Assen – De landelijke Vredesweek is zaterdag ook in Assen begonnen. In sterk afgeslankte vorm, dat wel. Wegens geldgebrek, zo laat de organisatie weten.  opening van de Vredesweek in Assen. De nationale Vredesweek loopt tot en met zondag 25 september. In een groot aantal plaatsen in Nederland zijn er de komende dagen diverse activiteiten te bezoeken, die in het teken staan van vrede, verdraagzaamheid en solidariteit. Ook in Assen is dat het geval, alleen anders dan voorgaande jaren. De Vredesweek Assen 2016 moet  met zeer beperkte middelen een programma realiseren, omdat een grote subsidiegever van de eerdere edities geen mogelijkheden meer ziet om het project te subsidiëren. ‘Erg jammer’ ‘Dat is natuurlijk erg jammer’, aldus de organisatie op haar website. ‘De laatste jaren konden we een groei en ontwikkeling van de Vredesweek Assen zien. Deze opgaande lijn is helaas doorbroken. Alternatieve financiering is altijd lastig en een Vredesweek is ook geen onderwerp dat zich gemakkelijk leent voor marketingdoeleinden.’

Toch, zo meende de organisatie, kon de hoofdstad van Drenthe het niet maken de stekker er zomaar uit te trekken. ‘Om kort te gaan: Vredesweek Assen heeft een programma in afgeslankte vorm. En zonder de medewerking en belangeloze inzet van een aantal enthousiaste en betrokken Assenaren was dit niet mogelijk geweest. Een woord van dank aan hen is dan ook op zijn plaats.’

Opening in Noabershop
In de Noabershop in Assen was zaterdag de officiële opening. Na een speech van wethouder Ruud Wiersema, een welkomswoord van voorzitter Jelle Vanderveen en een openingslied van artiest Harry Loco, was er een optreden van beatboxers uit Syrië, Mohamed Agha en Haydar Al Corky. Fotograaf Bert Jippes vertelde over het maken van foto’s en een bezoek aan het AZC in Assen. Foto’s van Hellen Sandberg en Bert Jippes hangen thans als expositie in de Noabershop.

Onder de aanwezigen was ook Prosper Isaacs, de broer van Darlington. Beiden wonen al bijna 15 jaar in Nederland, maar krijgen zoals het nu naar uitziet geen verblijfsvergunning en worden met uitzetting naar Sierra Leone bedreigd. Een groep actievoerders in Assen is druk bezig dat te voorkomen, onder meer door later deze maand handtekeningen aan te bieden aan de Tweede Kamer.

meer foto’s klik hier