Op maandag 1 februari starten de werkzaamheden aan de Brinktrechter.

DSC06646

Zagen en grijpers verwijderen bomen voor herinrichting Brink Assen
FOTOREPORTAGE – Met de kap van diverse bomen in de Brinktrechter is begonnen met de herinrichting van de Brink in Assen. Met zagen en grote grijpers verdwenen donderdag een aantal bomen van het veldje tegenover het Drents Museum. Er zullen de komende dagen nog meer bomen volgen. 2016 © AC.nl    Maar niet allemaal. Na protesten van GroenLinks en een Facebookactie besloot het college drie van de vier bomen ter hoogte van het Dagblad van het Noorden, die eerst op de nominatie stonden allemaal neer te gaan, te laten staan. Ook de bomen ter hoogte van de naastgelegen boekenhandel blijven overeind.

Aan de andere kant van de Brinktrechter, ter hoogte van GIJS Mannenmode, stonden eveneens drie bomen op de kaplijst, maar ook die worden gespaard. De Amalia lindeboom die daar staat wordt verplaatst naar een ruimere plek, waar de boom volgens het college beter tot wasdom komt. Op de oude plek komt een nieuwe boom. Twee andere bomen moeten wel weg, omdat daar de looproute komt.

Muurtjes

Om tot een nieuwe inrichting te komen, wordt naast het kappen van de bomen onder meer de bestrating opgebroken en worden muurtjes verwijderd. Tot en met juni is er sprake van enige overlast, maar de panden in de Brinktrechter blijven lopend bereikbaar. De herinrichting van de Brink valt overigens een stuk duurder uit dan was begroot. De gemeenteraad had 800.000 euro beschikbaar gesteld, het college van B en W liet onlangs weten dat de totale kosten gaan uitkomen op 1.170.570 euro. Dat heeft voornamelijk te maken met de fontein, die volgens B en W gezichtsbepalend is en dus van hoge kwaliteit moet zijn.  Deze werkzaamheden zijn onderdeel van de gebiedsvisie Brink, Gouverneurstuin en directe omgeving. Op de Brink wordt een aantrekkelijk gebied gecreëerd en wordt het bijzondere karakter van de Brink en omgeving vergroot. Daarnaast versterken we de verbinding tussen het Drents Museum/Drents Archief en de binnenstad versterkt en ontstaat er meer ruimte voor terrassen.

Om tot een nieuwe inrichting te komen, wordt onder andere de bestrating opgebroken, worden muurtjes verwijdert en enkele bomen gekapt. Van enige overlast is sprake tot en met juni 2016. De panden in de Brinktrechter blijven te voet bereikbaar.

Hieronder vindt u een kaartje met daarop de verschillende fases van de werkzaamheden met daarbij de planning. Uiteraard is de planning van de werkzaamheden afhankelijk van de weersomstandigheden. Omwonenden die vragen hebben, kunnen terecht bij een uitvoerder van Broekema Wegenbouw die aanwezig is tijdens de werkzaamheden. Ook krijgen de ondernemers in de Brinktrechter nog een brief met meer informatie.