100ste Nijmeegse Vierdaagse

 

100ste Vierdaagse begint in Drenthe

Op zaterdag 9 juli 2016 begint het ‘voorprogramma’ van de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Op die dag starten in Assen en in de elf andere provinciehoofdsteden de ‘Stertochten’. Dit zijn etappewandelingen naar Nijmegen. Om 10:00 uur geeft gedeputeerde Henk Jumelet bij het provinciehuis het startsein voor 45 wandelaars die vanuit Drenthe vertrekken. In heel Nederland zijn er 1275 Stertocht-wandelaars.

Oud-schaatsster Renate Groenwold, ambassadeur van het Jeugdsportfonds Drenthe, moedigt de wandelaars aan bij de start. Vanuit Assen is de tocht naar Nijmegen maar liefst 270 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, te laten genieten van de gezonde wandelsport, kon iedereen zich inschrijven voor de Stertocht voor één of meer etappes van de estafettewandeling. De eerste etappe op zaterdag 9 juli is 28 km lang en loopt van Assen naar Hooghalen. De laatste etappe wordt op zondag 17 juli gelopen. Tootje Surie uit Norg loopt de gehele afstand tot Nijmegen.

Provincievlag en Parade

Stertocht-marsleider Marja van der Velden: “Met de Stertochten vanuit alle twaalf provinciehoofdsteden laten we zien dat Nederland trots is op de Vierdaagse van Nijmegen. Het is met afstand het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld! Bij de start vanuit Assen op 9 juli overhandigt de Commissaris van de Koning ons de Drentse provincievlag. Die moeten we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote Parade. Elke provinciale delegatie is herkenbaar aan een T-shirt met de eigen provincievlag erop. De Parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 70 nationaliteiten met hun eigen vlag mee. Wie wil daar nou niet bij zijn?”

Nationaal wandelfeest

Rond de 100ste Vierdaagse is een groot aantal extra activiteiten georganiseerd, in samenwerking met de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Stichting 100ste Vierdaagse. Barbera Schoemaker, bestuurslid van de KWBN, is bij de start op 9 juli in Assen aanwezig. “Het is fantastisch dat alle provincies enthousiast meewerken aan deze landelijke start van de jubileumvierdaagse. Als we in de Parade straks de twaalf provincievlaggen voorbij zien komen, ontstaat er een gevoel van nationale betrokkenheid. We willen heel Nederland laten meegenieten van dit wandelfeest. Mensen die niet kunnen meewandelen, kunnen de Stertocht-lopers zaterdagochtend komen uitzwaaien bij de feestelijke start.”

De 100ste Vierdaagse wordt gehouden van 19 tot en met 22 juli 2016. Er doen 821 wandelaars uit de provincie Drenthe aan de jubileumeditie mee; 455 mannen en 366 vrouwen. Op de slotdag van de jubileum-Vierdaagse op vrijdag 22 juli is ook Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig.