Verkeersexamen Scholieren

Leerlingen leggen Praktisch Verkeersexamen op de fiets af in Assen

 

Start en finish is bij Sporthal De Timp. De leerlingen fietsen een traject door het centrum van Assen waarbij zij onderweg verkeerssituaties tegenkomen die kenmerkend zijn voor de Drentse hoofdstad. Door de vele werkzaamheden op de diverse wegen is de route al diverse keren aangepast.

Posten

Tijdens het examen worden de leerlingen beoordeeld door verschillende posten langs de route. Die toetsen aan de hand van een controlelijst of de leerlingen goed handelen. Leerlingen zijn geslaagd voor het Praktisch Verkeersexamen als ze 80 procent van de te behalen punten gehaald hebben. Bij verkeersgevaarlijk gedrag, zoals een ernstige voorrangsfout of bij roekeloos gedrag, is de leerling gezakt, ongeacht het behaalde aantal punten.

Wethouder Janna Booij geeft dinsdag om 08.45 uur het officiële startsein. Voordat de deelnemers vertrekken is er eerst nog een laatste keuring door een fietsenmaker of de fiets wel aan de eisen van een Dagfiets voldoet.

Herexamen

Voor de leerlingen die het deze dag niet halen of ziek zijn, is er de mogelijkheid om op 6 juni aan het herexamen mee te doen. Het Praktisch Verkeersexamen voor het speciaal onderwijs en de ISK is op 20 en 24 juni. Het Praktisch Verkeersexamen wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Drenthe en de gemeente Assen.