16.000 bezoekers zien Kout en van Eerd winnen

De eerste GRATIS racedag van de GAMMA Racing Day 2016 zit er alweer op. Het was een dag waarin genoeg gebeurde. De 16.000 bezoekers zagen onder andere Adam Kout Europees kampioen worden na een klinkende overwinning. In de Supercar Challenge ging de winst naar het Duo Frits van Eerd en Jan Lammers. Met de felgele JUMBO LMP3 wagen wisten zij de concurrenten voor te blijven. Naast de races waren er ook op zaterdag demonstraties. De Ferrari F93A en de stuntrijder Rafal Pasierbek zorgden voor een grote show. Sommige gezinnen konden het spektakel van nog dichterbij meemaken. De gezinnen van Stichting Groot Hart mogen meerijden met Rob Kamphues.

Kout Europees Kampioen
De Tsjech Adam Kout heeft zich zaterdagmiddag tijdens de eerste dag van de GAMMA Racing Day verzekerd van de Europese titel Superkart. Met zijn overwinning op het TT Circuit Assen wist hij zijn naaste concurrent voor ruim 16.000 bezoekers naar het tweede plan te verwijzen. Het was een van de hoogtepunten op de eerste GAMMA Racing Day. Het grootse spektakel met kart-, auto- en motorraces haalde met dit bezoekersaantal een record, nog nooit eerder kwamen zoveel mensen op de zaterdag naar de GAMMA Racing Day.
Op haar na nieuw baanrecord
Naast het binnenhalen van de Europese titel door Adam Kout kende deze zaterdag nog meer hoogtepunten. In de imposante BOSS GP, met veel Formule 1 bolides, reed de Oostenrijker Ingo Gerstl naar de winst in de open klasse. Met zijn Torro Rosso STR1 F1 reed hij in de dertiende ronde een tijd van 1.19.371. Dat is slechts een seconde langzamer dan het absolute ronde record op het TT Circuit Assen. De BOSS GP bestaat uit twee klassen. De open klasse staat bekend als de klasse van de grootste, snelste en meest waanzinnige Formule 1 bolides, Champ Cars en Indycars. Ook zondag komen de BOSS GP wagens in de baan, ditmaal voor race 2.

Winst Van Eerd en Lammers
Andere imposante bolides zijn te aanschouwen in de Supercar Challenge met de Superlight Group 1, waarin het duo Jan Lammers / Frits van Eert met de winst streek. Hun Ligier LMP3 maakte niet alleen indruk door de snelheid die werd ontwikkeld, ook de uitstraling van de wagen is geweldig. Lammers en Van Eert werden op slechts zestiende van een seconde gevolgd door Henk Thuis die met een Pumax RT in het overall klassement tweede werd. In de Supercar Sport waren het Van der Kooi en Speelman die hun Lotus Exige naar de eerste plaats stuurden.

 

Overige wedstrijden
Een talentvol startveld was er vandaag in de NEC Formula Renault 2.0. Maar liefst 24 snelle formulewagens komen in deze categorie aan de start en vandaag was Lando Norris de snelste van alle deelnemers. Morgen hebben de concurrenten een nieuwe kans om hem te verslaan. Liefhebbers van historische toerwagens kwamen aan hun trekken bij de NK Historische Toerwagens & GT’s. Jos Stevens toonde zich met zijn Lotus Elan de snelste, op slechts drie seconden gevolgd door Nobert Gross met zijn Ford Falcon Sprint.

Demonstraties
Het demoprogramma stond in het teken van de Ferrari F93A. Dit type Formule 1 uit 1993 werd toentertijd ingezet voor de coureurs Jean Alesi en Gerhard Berger.  Deze V12 Ferrari is momenteel eigendom van DAKAR deelnemer Erik van Loon. Ook Rafal Pasierbek alias ‘Stunter13′ kwam in actie met z’n Yamaha. De stuntrijder verzorgde wederom een uitgebreide show en deed het publiek de handen op elkaar slaan. Rob Kamphues reed voor het goede doel Stichting Groot Hart met de gezinnen rond over het TT-circuit. Met 170 kilometer per uur dook Kamphues de Ruskenhoek in wat zorgde voor behoorlijke kriebels in de buik van de kinderen die mee mochten. De GAMMA Racing Day is een welkome afleiding voor de gezinnen van Stichting Groot Hart.