Justin Wilson wint eerste Champ

Car Grand Prix op het TT Circuit
Robert Doornbos slechts dertiende door ‘strategische missers’ maar was tevreden  over evenement

ASSEN – Met een prachtige over-winning heeft de Engelsman Jus-tin Wilson geschiedenis geschreven op het TT Circuit Assen. De 29-jarige Brit is winnaar geworden van de eerste Champ Car Grand Prix op Nederlandse bodem.
Tijdens de Bavaria Champ Car Grand Prix Assen, waar zondag maar liefst 61.200 mensen op afkwamen en in het gehele weekend 74.900, boekte Wilson een verrassende zege.
Waar velen rekening hadden gehouden met een overwinning van de Fransman Sebastien Bourdais of Robert Doornbos, was het de coureur van het team CDW–RuSPORT die op de hoogste trede van het podium stond. Hiermee scoorde Wilson de eerste overwinning van het seizoen  voor RuSport.
De Brit pakte bij de start van de race de leiding toen Bourdais per ongeluk zijn speed limiter indrukte. Junqueira nam halverwege de race de leiding even over, maar viel bij de laatste pitstop terug naar de derde plaats. Daarmee finishte hij achter Jan Heylen, die een zeer sterke race beloond zag met een podiumplaats .
Justin Wilson over zijn race: “Ik ben erg blij met deze zege. Het was een lastige race waarbij Jan Heylen me constant op de hielen zat. Ik had een goede start zonder al te veel wielspin, waardoor ik Bourdais aan de binnenzijde van de eerste bocht kon passeren.
De goede pitstop van het team hielpen eveneens goed. Het enige probleem dat we hadden was een te korte zevende versnelling.”
Desondanks was de voorsprong van Wilson op de Belg Jan Heylen ruim zeven seconden. Heylen liet zien wat hij in zijn mars had en reed een uitstekende race. Hij wist Bruno Junqueira (Brazilië) ruim een seconde achter zich te houden.
Voor Robert Doornbos, op wie ieder de ogen had gericht, verliep de eerste Champ Car Grand Prix teleurstellend.
Het luide gejuich van zijn fans, bracht Robert Doornbos zondag geen succes in zijn race op het TT-Circuit.
De Nederlandse coureur van Minardi eindigde de race door strategische missers slechts op de dertiende plaats. In het kampioenschap moet Doornbos nu ook race-winnaar Justin Wilson voor zich dulden.


Robert Doornbos: “Ik had me duidelijk meer voorgesteld van mijn thuisrace. N iet alleen voor mezelf, maar ook voor alle fans. Ontzettend balen dus.
Onze strategie schoot vandaag simpelweg te kort. Ook hadden we nul geluk. Ik ga me nu opmaken voor twee spannende races in Australië en Mexico met Justin Wilson en Will Power voor de tweede plaats. Daar moeten we als team gewoon sterker voor de dag komen.” Toch had Robert Doornbos ook ee n positieve kijk op het geweldige evenement.
“Het werk dat Bart Rietbergen heeft verzet om de Champ Cars naar Ne-derland te krijgen, is geweldig. Hij heeft met zijn mensen iets groots verricht. Het was mooi om te zien hoeveel autosportliefhebbers Ne-derland kent. Bij mijn volgende optreden hoop ik meer suc-ces te hebben en mijn fans meer plezier te kunnen bieden.”
De Mercurius Marching/Showband