Maya

Maya’s – Heersers van het Regenwoud 28-02-2016 tot en met 04-09-2016

 Van 28 februari tot en met 4 september 2016 staan in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers op de Maya’s. De grote internationale archeologische tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud is een ontdekkingstocht door de fascinerende Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de schatten uit de periode 200 tot 900 na Christus. Veel objecten die vanuit Midden-Amerika naar Assen komen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest.

Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat is de centrale vraag in de tentoonstelling, die alle lagen van de Mayasamenleving belicht. Zoals de machtige Mayakoningen met hun pracht en praal, maar ook de boeren zonder wie de grote monumentale steden nooit tot ontwikkeling zouden zijn gekomen. Maïs speelt daarin een belangrijke rol en was voor de Maya’s van levensbelang.
Met die maïscyclus als rode draad – zaaien, groeien, oogsten en  wedergeboorte – komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan bod: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.

Jaguarkrijger en jademasker
In Maya’s is een unieke mix van objecten te zien: prachtige sieraden van jade en schelpen, bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken van kalksteen, kleurrijk beschilderd keramiek en grote stenen bedekt met hiërogliefen. Absolute hoogtepunten zijn een reusachtig beeld van een kruipende Mayakrijger die een jaguarmasker draagt én een jademasker waarmee een Mayakoning werd begraven. Jade was één van de meest kostbare goederen van de Maya’s.

Internationale samenwerking
Het Drents Museum werkt nauw samen met het Historisches Museum der Pfalz in Speyer (Duitsland), waar de tentoonstelling na Assen te zien is, en met de vooraanstaande Duitse wetenschapper prof. dr. Nikolai Grube, internationale expert wat betreft de Mayacultuur en het hiërogliefenschrift. Dankzij deze nauwe samenwerking is het mogelijk de nieuwste inzichten op het gebied van Maya-archeologie in de tentoonstelling op te nemen. De meeste bruiklenen komen uit Guatemala, van Museo Nacional de Arqueología y Etnología en Fundación La Ruta Maya (beide Guatemala City). Daarnaast zijn onder meer objecten te zien uit het Ethnologisches Museum (Berlijn) en het Rautenstrauch-Joest-Museum (Keulen).

Archeologische tentoonstellingen
De tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud past in de serie van internationale archeologietentoonstellingen, waarmee het Drents Museum zich profileert. Het Drents Museum presenteerde eerder succesvolle archeologische tentoonstellingen als Het Terracotta Leger van Xi’an (2008), Goud uit Georgië (2010), De Dode Zeerollen (2013) en Mummies (2014). De vormgeving van Maya’s wordt verzorgd door Marcel Wouters die ook tekende voor de tentoonstellingsontwerpen van Het Terracotta Leger en Goud uit Georgië. Bij de expositie verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS. Het boek kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Familieroute Maya’s
Dit boekje vol kijk-, speel-, doe- en denkopdrachten daagt jong en oud uit om de tentoonstelling op een verrassende manier samen te bekijken. De gratis familieroute ligt klaar in de entree van de tentoonstelling Maya’s.

 

12733375_1024620507603045_6540232461043855057_n