Het meisje van Yde

 

 

Voor haar terechtstelling schoren ze haar hoofd aan één kant kaal. Zestien lentes jong was ze nog maar. Ze was ongeveer 1,40 m lang en had blond haar. Rond het begin van de jaartelling werd dit pubermeisje gewurgd. Met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals draaide. Mogelijk werd ze ook nog met een mes gestoken, in haar hals bij het linkersleutelbeen. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde. Tot in mei 1897 twee arbeiders haar vonden en van schrik de benen namen. Dagen later werden de meeste lichaamsdelen en fragmenten van een mantel uit het veen gebaggerd. Helaas hoorden omwonenden ook van de ontdekking: ze namen stiekem bijna alle tanden mee en trokken het haar van het meisje los

Drents Museum

Het Drents Museum, geopend in 1854, is een van de oudste musea van Nederland en hét museum voor Archeologie, Hedendaags Realisme en Kunst 1885-1935. Het beroemde meisje van Yde ligt hier, evenals de 6e-eeuwse muntschat die in het voorjaar van 2014 in Drenthe is gevonden. En wat dacht u van de oudste boot ter wereld? Kortom, houdt u van archeologie, dan is ons museum zeker een bezoek waard. Maar kom ook kijken naar onze mooie collectie kunst en kunstnijverheid.

U komt binnen via het Koetshuis uit 1885 en kunt daar de trap af naar onze nieuwe tentoonstellingsvleugel uit 2011 voor de meer populaire exposities. Speciaal voor de jongste museumbezoekers is er het Kindermuseum.

Lezingen

4, 5, 6 en 7 april, 13 uur: Mysterie in het veen, lezing. Over het bekendste meisje uit de Drentse geschiedenis.

Za 8 en zo 9 april, 13 uur, 14 uur en 15 uur: Mysterie van het meisje van Yde (familielezing, spel en verhaal). Hoe komt een meisje van zestien jaar oud in het veen terecht? Hoe het team van onderzoekers in de loop van ruim honderd jaar tijd steeds meer over haar te weten komt.

Bovenstaande activiteiten zijn gratis voor museumbezoekers.  bron https://www.nationalemuseumweek.nl/musea/drents-museum/

nationale
/museumweek\

Waar…
Waar komt ons verleden tot leven?
Waar bewaren we onze schatten?
Waar kunnen we leren wie we zijn?
Waar komen we weer even tot onszelf?
Waar komen we tot onverwachte ontmoetingen?
Waar vinden wij ons echte goud?

In onze musea
In deze veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

/ons echte goud\
Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Zij vertellen verhalen die we niet mogen vergeten. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud!

Nationale Museumweek
Van 3 tot en met 9 april 2017 staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. U kunt het ontdekken door verrassende initiatieven, binnen en buiten de muren van het museum. Dichterbij dan je denkt!

Assen – Aan de Kop van de Vaart in Assen is dinsdagmiddag een Gouden Hologram onthuld van het Meisje van Yde.

Presentator Klaas van Kruistum  ging samen met burgermeester Marco Out in op het belang en de waarde van het Meisje van Yde voor de regio en voor heel Nederland. Met de onthulling van het Gouden Meisje van Yde wordt teruggegaan naar het begin van onze jaartelling. ‘Haar verhaal laat je fantasie spreken’, aldus Out. ‘Ze is een icoon dat veel mensen naar de regio en  Assen trekt.

Pronkstuk

Conservator van het Drents Museum, Vincent van Vlisteren, vulde aan: ‘Het Meisje van Yde, het mooiste veenlijk uit Nederland, laat je oog in oog staan met onze geschiedenis.’ Zestien lentes jong was ze nog maar, ongeveer 1,40 m lang en ze had blond haar. Rond het begin van de jaartelling werd ‘Het Meisje van Yde’ gewurgd met een wollen bandje dat haar beul driemaal om haar hals draaide. Bijna tweeduizend jaar lag ze in het veen bij het dorp Yde, tot in mei 1897 twee arbeiders het meisje vonden en van schrik de benen namen.

Tijdens de Nationale Museumweek komt zij in Assen dus weer even tot leven. Van Vlisteren: ‘Ze laat ons pijnlijk zien hoe onze voorouders omgingen met de buitenwereld en de Goden. Een mensenoffer is het hoogste offer mogelijk, dus is ‘Het Meisje van Yde’ een belangrijk pronkstuk uit de pre-historie.’

Ode

Muziektweeling Tangerine had een speciale muzikale ode geschreven voor de onthulling van het Meisje van Yde en die bracht het duo dinsdag live ten gehore. De onthulling is een van de hoogtepunten van de Nationale Museumweek, die tot en met zondag 9 april plaatsvindt.

Rondom het Meisje van Yde organiseert het Drents Museum tijdens de Museumweek diverse activiteiten. Zo zijn er gratis lezingen over het Meisje van Yde voor volwassenen en families met kinderen.

Scholen
Voor scholen in Assen zijn er speciale programma’s. Bezoekers aan het Gouden Hologram ontvangen tijdens de Nationale Museumweek een voucher met drie euro korting op de entree van het Drents Museum.