Herdenking Joods Monument 2013

Jaarlijkse herdenking van de dramatische wegvoering joodse Assenaren in 1942 weer waardig herdacht
2013
ASSEN – Het is niet zomaar een traditie. Jaarlijks is er in de eerste week van oktober een herdenking van het wegvoeren in 1942 van 550 joodse stadgenoten naar Kamp Westerbork, vanwaar ze later bijna allemaal naar Duitsevernietigingskampen werden gestuurd. Slechts vijfentwintig van hen overleefden de kampen.
Al enige jaren zijn het de leerlingen van Groep 8 van de obs De Driemaster die het monument adopteerden, die de belangrijkste rol hebben in het altijd plechtige gebeuren.
In schooltijd bereiden zij zich daar op voor en het resultaat is dat er na de gebruikelijke toespraak van een bestuurder van de gemeente, een groep leerlingen eigen gemaakte teksten declameren.
Wethouder Albert Smit bracht de betekenis van de herdenking met goed gekozen woorden onder de aandacht van niet alleen de leerlingen, maar ook van andere belangstellenden.
Ook zij  waren dinsdagochtend naar het monument op de kruising van de Oudestraat en Rolderstraat met de Groningerstraat gekomen.
Al is het nu 71 jaar geleden dat de dramatische gebeurtenis tijdens de Duitse bezetting plaatsvond, we moeten beseffen dat het hier gaat om het belangrijkste element van ons bestaan: het leven in vrijheid, zonder terreur.
Na deze woorden waren het de leerlingen die hun declamaties ten gehore brachten en daarmee veel indruk maakten.
Samen met wethouder Smit legden zij daarna bloemen naast de brandende Menora op het monument van Assenaar Sam Drukker. Zij werden gevolgd door andere betrokken burgers.

Meer foto’s   klik hier