Herdenking 2006

naamloos

300 mensen liepen mee in Stille Tocht
Jaarlijkse herdenking slachtoffers uit bezettingtijd bij monument op het Stadsbroek
ASSEN – Tijdens de jaarlijkse dodenherdenking trok donderdagvond een stoet van ongeveer 300 mensen naar het herdenkingsmonument nabij Het Stadsbroek, dat daar er ere van tien net voor de bevrijding van Assen geëxecuteerde verzetsmensen is opgericht. Onder deze gevallenen bevonden zich Hendrik de Ruiter en zijn zonen Jacob en Henk.
De stille tocht werd voorafgegaan door de gebruikelijke dienst van de  Asser Werkgemeenschap van Kerken (AWK.) in de RK kerk aan de Dr. Nassaulaan.
Het hoofd van de stoet, die werd  gefor-meerd aan de Hoofdlaan ter hoogte van het openluchttheater,  werd gevormd door burgemeester Dineke van As en haar echtgenoot, college- en raadsleden, de drie Asser scoutinggroepen De Zwer-vers, Johan Post en St. Georgegroep, en diverse afvaardigingen van groeperingen uit Assen. 2Bij het monument stond het orkest van de Chr.Muziekvereniging Oranje opgesteld met in haar midden trompettist Jaap van der Pol die om twee minuten voor acht de Last Post blies het sein voor de herdenking van de gevallenen in de bezettingstijd en in het algemeen de Tweede Wereldoorlog.
Daarna werden kransen gelegd namens de gemeente Assen, de Vrijmetselaarsloge Moed en Volharding, De Stichting 40-45, de Koninklijke Landmacht en de Politie District Noord en vele particulieren  legden er bloemen.
Na afloop van de plechtigheid was er  in de Jozefkerk een concert van de  Christelijke Oratorium Vereniging Assen, die een uitvoering gaf van enkele delen uit het requiem van Marice Duruflé. 

23