2008 Lancaster

ASSEN / Anreep – Op maandag 20 oktober werd  officieel herdacht dat 65 jaar geleden de Lancaster bommen-werper JB154 van het 83ste Pathfinder Squadron van de Royal Air Force, op de terugweg van een vlucht op Leipzig, door een Duitse nachtjager werd aangevallen en daarna bij Anreep is neergestort. Alle zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden begraven op de Zuiderbegraafplaats aan de Beilerstraat.

Bij de herdenking, die bij het Lancastermonument in Anreep plaatsvindt en in Assen op de begraafplaats met een bloemeneer wordt afgesloten, waren elf nabestaanden uit Engeland aanwezig.

Vanwege ziekte van haar echtgenoot Bob kan mevrouw Vera Stewart uit Nieuw-Zeeland, die het Anreep monument in 1999 onthulde, helaas niet naar Drenthe komen.  De Britse ambassade werd vertegenwoordigd door  Lieutenant-Commander  van de Royal Navy Lee Blackburn, die een krans  legde.  De conservator van het Pathfinder Museum uit Wyton, de RAF- basis waar de bommenwerper gestationeerd was, 20 km ten NW van Cambridge zal eveneens aanwezig zijn. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens.

De herdenking werd  georganiseerd door het  Comité vrienden van het Lancaster Monument Anreep  Waardige maar ook grootse herdenking van omgekomen  bemanning van bij Anreep neergestorte Lancaster.

ASSEN – Wat een aantal jaren jaar geleden begon als een eenvoudige plechtigheid, georganiseerd door een aantal bij de geschiedenis van de tweede wereldoorlog zeer betrokken burgers, mondde  maandagmiddag uit in een waardige maar ook grootse herdenking van de crew van een op 20 oktober 1943 bij Anreep neergestorte Lancaster bommenwerper.

DSC04990

Aangekondigd als de laatste keer dat dit zou plaatsvinden omdat er na 65 jaar bijna geen direct betrokkenen meer in leven zijn, werd door het organiserende Comité vrienden van het Lancaster Monument Anreep een extra inspanning gepleegd om dit gebeuren nog eens extra onder de aandacht te brengen en van de dank te getuigen die we aan de zeven omgekomen bemanningsleden verschuldigd zijn. Zij gaven hun leven voor de vrijheid waarin wij nu kunnen leven.

Dat was de strekking van korte toespraken die de voorzitter van het Comité Will Arents uit Rolde en burgemeester Sicko Heldoorn hielden in de nabijheid van de grond waar het door een Duitse nachtjager neergeschoten vliegtuig terecht kwam.

De plechtigheid vond plaats voor het passende monument dat in het rustieke Drentse land is neergezet in aanwezigheid van elf familieleden van de omgekomenen, Lieutenant-Commander van de Royal Navy Lee Blackburn namens de Britse ambassade en een groot aantal belangstellenden.

De heer Arents memoreerde in twee talen het stuk oorlogs geschiedenis waarvan de bemanning van de JB154 van het 83ste Pathfinder Squadron van de Royal Air Force deel uitmaken. Zij behoorde tot de in totaal 145 geallieerde vliegtuigen die in de bezettingstijd boven ons land zijn neergestort na hun bommenraids op Duitsland.

De nu 79-jarige Harry de Waard vertelde hoe hij als veertienjarige vanaf de Steendijk ’s avonds het vliegtuig had zien neerschieten, vanwege de enorme explosie die er op volgde vermoedend dat het toestel op een paar kilometer afstand in de buurt van het Van Boeijenoord was neergestort. Maar dit bleek vier kilometer verder te zijn. Omdat het spertijd was is hij eerst de volgende dag bij Anreep wezen kijken en vond daar een portemonnee met een medaille erin waarop de naam R. Taylor stond. De medaille werd zorgvuldig bewaard en vond na de oorlog zijn weg naar de ouders van de twintig-jarige Flight Sergeant.  Daarna is er met de familie veelvuldig contact geweest.

Na het hijsen van de Britse en de Nederlandse vlag door twee verwanten van de omgekomen bemanningsleden en het spelen van het God Save the Queen door de Fanfare Korps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens.  Werden door burgemeester Heldoorn namens de gemeente en Lt.Commander Blackburn voor de Britse Ambassade kransen gelegd.  Vervolgens  was er een defilé tijdens welk familieleden, leden van het Vriendencomité en anderen een roos leg den voor het monument. Na afloop van deze bijeenkomst werd een bezoek gebracht aan  de begraafplaats aan de Beilerstraat, waar de zeven bemanningsleden hun laatste rustplaats vonden. Hier werden na inleidende woorden van voorzitter Will Arents bloemen gelegd.

In het stadhuis vond met de gemeente als gast gever de afronding van deze 65 ste herdenking plaats met een bijeenkomst in de raadzaal. Daar  werd eerst een korte video-impressie vertoond met de titel ‘Na 65 Jaar. Een voortreffelijke, gevoelige verbeelding van de ramp, die op 20 oktober ’43 plaatsvond. ‘ 20-10 2008 anreep-gemeentehuis

Burgemeester Heldoorn werd daarna door de heer Arents een boekwerkje aangeboden waarin de historie van de neergestorte Lancaster en die van het monument bij Anreep is beschreven. Deze herdenking was een emotionele gebeurtenis die op alle van ver gekomen gasten veel indruk heeft gemaakt. ‘Zonder meer indrukwekkend, gewetensvol, emotioneel en daardoor ‘priceless’, waardevol, zo oordeelde de kleindochter van een van de zeven vrijheids brengers, die tot in der eeuwigheid aan de gemeente Assen verbonden blijven.

De leden van het ‘Comité vrienden van het Lancaster Monument Anreep’  mogen deze woorden van de Engelse gasten voor altijd met trots met zich meedragen

Weg naar ‘Gat van Dries’gaat Driesweg heten 20 -10-2008 okt anreep naamborden Propeller-pad en Vliegeniers-pad toepasselijke namen voor zandweg en fietspad bij het Lancaster monument

ASSEN – Ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog gecrashte Lancaster, staat een monument voor de omgekomen bemanning. Op de plek van de crash is nu een meertje (zandwinning). De weg ernaartoe krijgt de naam Driesweg. De paden voorlangs het monument krijgen de namen Propellerpad en Vliegenierspad. Naar aanleiding van een brief van de voorzitter van ‘vrienden van het Lancaster monument Anreep’ om de weg vanaf het viaduct tot aan het ‘Gat van Dries’ te vernoemen naar de heer Hendrik Dries sr. heeft de straatnaamcommissie in de vergadering van 19 oktober 2006 voorgesteld om deze weg inderdaad de naam Driesweg te geven. De voorzitter schrijft ter verklaring:  ‘Op 22 oktober 1943 is er in een weiland te Anreep een Lancaster gecrasht. Op de plaats van de crash bevindt zich nu een meer (zandwinning).

In 1999 is er een monument ter nagedachtenis aan de bemanning opgericht, het Lancaster monument. Het monument is tot stand gekomen door bijdragen van de gemeente Assen, particulieren en voor een groot gedeelte door schenking van de heer Hendrik Dries sr. (1913 – 2002).

De toegangswegen naar het monument zijn voorzien van nieuwe verhardingen. Uit het antecedentenonderzoek dat is uitgevoerd door de heer H. Nijkeuter, gemeentearchivaris, zijn geen bezwaren naar voren gekomen, die een belemmering kunnen vormen. De commissie vindt aansluitend de namen Propellerpad en Vliegenierspad passend in de hiervoor beschreven omgeving, zodat nu alle ter plaatse aanwezige wegen en paden een naam hebben.

Herdenking bij het monument anreep

Onthulling namen van de paden

Herdenking op de Zuiderbegraafplaats

bijeenkomst in gemeentehuis