Goud uit Georgië 2010


 De mythe van het Gulden Vlies

         

Een grote archeologische tentoonstelling met schatten uit het oude Georgië. Schitterende gouden, zilveren en bronzen objecten laten zien dat het gebied in de oudheid een hoogstaande metaaltechniek kende. Het centrale thema van deze tentoonstelling is de Griekse mythe van Jason op zoek naar het Gulden Vlies in Colchis (het oude Georgië). Op de tentoonstelling zijn topstukken uit de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd uit diverse plaatsen in Georgië te zien, maar ook kostbare grafvondsten uit de opgravingen van de beroemde tempelstad Vani. Daarbij vallen vooral de oogverblindend mooie gouden sieraden op. De objecten, die allemaal afkomstig zijn uit het Nationaal Museum in Tbilisi, zijn eerder in een andere samenstelling te zien geweest in onder andere Berlijn, Washington, New York, Athene, Los Angeles en Stockholm. In Assen worden de unieke voorwerpen in een nieuwe verhaallijn gepresenteerd, in een door Marcel Wouters Ontwerpers speciaal voor het Drents Museum vervaardigde spectaculaire vormgeving. De vele extra activiteiten bij deze tentoonstelling plaatsen het onderwerp in een breed kader.

De mythe van het Gulden Vlies
Griekse schrijvers maakten al vanaf de derde eeuw voor Christus melding van de legendarische rijkdom van het land Colchis, het westelijke deel van Georgië. De aanwezigheid van vele goud-, zilver-, ijzer- en koperertsen, maakten deze streek aan de voet van de Kaukasus tot een aantrekkelijk reisdoel voor Griekse expedities. De methode van goudwinning in deze streek, het gebruik van schaapsvacht om goud uit de rivieren te ‘vangen’, is de basis van de Griekse mythe van het Gulden Vlies, die Jason koning Aietes moest ontfutselen. In Colchis vond Jason niet alleen het Gulden Vlies, de rijkdom van het land, maar ook zijn bruid, de koningsdochter Medea. De legende groeide uit tot een van de meest populaire verhalen in de Griekse mythologie en was de basis voor de belangrijkste ridderorde uit de middeleeuwen, de exclusieve Orde van het Gulden Vlies.

Extra fototentoonstelling
De prachtige foto’s van de Georgische fotograaf Archil Kikodze geven een goed overzicht van de indrukwekkende natuur van Georgië en de karakteristieke gezichten van het land. De foto’s op deze fototentoonstelling zijn een prachtige aanvulling op de tentoonstelling ‘Goud uit Georgië’.

Tickets
Voor deze tentoonstelling geldt een toeslag van € 2 op de reguliere entreeprijs.
Kaartverkoop vanaf 2 januari 2010 bij het Drents Museum en de VVV Assen.

Hilversumse vijftigduizend-ste bezoekster van ‘Goud uit Georgië
naamloos-png-50
ASSEN – Een bezoekersstroom zoals die in 2008 door Assen trok voor de China-expositie werd bij voorbaat niet verwacht, maar het zijn er inmiddels al wel vijftigduizend geworden voor de expositie ‘Goud uit Georgië, de Mythe van het Gulden Vlies.
Dit aantal werd donderdagmid-dag bereikt door de komst van de 66- jarige mevrouw Anita Beckeringh uit Hilversum.

Zij mocht uit handen van de directeur van het Drents Museum Michel van Maarseveen een grote bos bloemen en de catalogus van de tentoonstelling ontvangen. Met 50.000 bezoekers bezet
‘Goud uit Georgië’ na de tentoonstellingen over ‘Het Terracotta Leger van Xi’an’ (2008), de figuratieve kunstenaar Henk Helmantel (2004) en ‘The Mysterious Bog People’ (2004/2005), de vierde plek op de ranglijst van best bezochte exposities  in het Drents Museum.
De tentoonstelling met circa 150 schitterende gouden, zilveren en bronzen objecten uit de oudheid heeft veel positieve reacties  gekregen. Vooral de verfijnde gouden sieraden en de vormgeving van Marcel Wouters uit Eindhoven zijn zeer goed ontvangen.
De tentoonstelling trekt zowel jonge als oudere bezoekers uit het hele land.
Bezoekers kunnen nog tot en met 15 augustus in het  het Drents Museum terecht.
Daarna gaat het museum namelijk voor een jaar dicht.