Dirty Boulevard 40 years of rock&roll

“De blues is zo klassiek, daarin liggen ook de roots van de rock ‘n roll en veel andere muzieksoorten.”

Sinds zijn vijftiende is hij actief in de muziek. Als zanger van de band Dirty Boulevard (voorheen Royal Relation) is de 52-jarige Van Urk nog regelmatig op het podium te vinden. In zijn dagelijks leven is de Assenaar magazijnbeheerder bij een groot audiobedrijf in Amsterdam. Daarnaast is Van Urk programmeur van de Asser Bluesdagen. In café de Witte Bal spreken we met Van Urk over  rock ’n roll en de blues, over de hechte band met zijn collega’s van Dirty Boulevard, en over de Asser bluesroute.“Vanaf mijn vijftiende ben ik, met een aantal jongens waar ik nu nog steeds mee speel, actief in de muziek. Ik kwam in aanraking met de muziek van Herman Brood. Zijn manier van muziek maken, zijn live optredens, dat wilde ik ook. De snelheid die in zijn live-optredens zat trok mij aan en het bezweet van het podium afkomen. Nee, niet de drugs. Een biertje of een whisky wel, maar drugs was niet mijn ding.”

Royal Relation
“Zo ontstond Royal Relation. We hebben wel eens naïef gedacht dat we zouden doorbreken. In 1993 deden we mee met de Grote Prijs van Nederland en een jaar later brachten we met ‘On the run’ onze eerste (en enige) CD uit. Maar eigenlijk waren we niet progressief genoeg. De muziek van Brood, Vitesse en Powerplay, daar lag ons hart, maar dat was best gedateerd. Bovendien was bij Brood zijn persoonlijkheid natuurlijk ook heel belangrijk.”

Dirty Boulevard
Met eigen nummers aan de bak komen bleek lastig. Daarom werd Royal Relation op een gegeven moment omgedoopt tot Dirty Boulevard. “Ik weet het nog goed. Het was tijdens de TT en we speelden met Royal Relation in café Old Dutch. We bliezen de tent op, zo hard speelden we. Weinig mensen bleven binnen, waarop we de vraag kregen of we wat meer covers konden doen. Zo is Dirty Boulevard ontstaan. In 2006 hebben we met Dirty Boulevard nog de halve finale gehaald van de Clash of the Coverbands en mochten we in Paradiso spelen. Ook wonnen we met een cover van Herman Brood de eerste prijs van de zoektocht ‘Kruip in de huid van’ van het Radio 2-programma ‘Het theater van het sentiment’ en hebben we live op radio 2 gespeeld. Inmiddels spelen we alweer 15 jaar als afsluiter van de TT-week op de avond na de races.”

Verbond
Ruim twee jaar geleden overleed Van Urks vrouw onverwachts aan een hersenbloeding. “De steun van de band was in die periode ook heel belangrijk voor mij. Ik ken die jongens al zo lang en we hebben heel wat meegemaakt met elkaar. Wij delen lief en leed in het kwadraat. Dat is ook de reden dat we zo lang bij elkaar zijn. Onze band is gebaseerd op vriendschap. Toch kunnen we elkaar ook af en toe de hersens in slaan, maar we weten wat we aan elkaar hebben. Dat vind ik echt heel mooi. Inmiddels zijn we meer dan 35 jaar bij elkaar. Mensen vragen wel eens of het niet tijd is voor wat anders, maar ik zie onze band als een soort verbond, een huwelijk waar je af en toe ook door een crisis heen gaat. We zijn ook altijd blijven spelen., zowel live als in de oefenruimte. We hebben nooit het plan gehad om te stoppen, maar je merkt wel, nu iedereen de vijftig is gepasseerd, dat het zwaarder wordt.”

Blues
“Mijn hart lag in eerste instantie vooral bij de rock ’n roll. Later ben ik pas de blues gaan ontdekken en waarderen. Toen ik een jaar of vijfentwintig was, dacht ik ‘jee, wat zitten die cafés vol!’ Inmiddels komt de 31e bluesnacht, tegenwoordig de bluesroute, er weer aan en ben ik als programmeur alweer een aantal jaren betrokken bij de organisatie. Ik ben de blues ook steeds meer gaan waarderen en door de bluesroute ben ik ook de verscheidenheid van de blues gaan zien. Ook ben ik een paar keer naar Amerika geweest om de historie van de blues te ontdekken. Naar Memphis en Clarksdale waar heel veel muziekhistorie ligt. De blues is zo klassiek, daarin liggen ook de roots van de rock ‘n roll en veel andere muzieksoorten.”

Programmeur
“Samen met Reinder Hommes ben ik programmeur van de Asser bluesroute. Ik weet zo niet eens hoe lang ik er al bij betrokken ben. Het kwam ongetwijfeld door Tieme. Ik deed al wat dingen bij PopAs destijds en ik was programmeur van het bevrijdingsfestival.

Het is elk jaar best weer een hele kluif om de programmering rond te krijgen. Soms heb je iets in je hoofd wat je graag wil. Soms lukt dat, en soms ook niet. Je bent er eigenlijk continu mee bezig. Dit jaar deed ik ook samen met Reinder de programmering van het New Blues-festival. Wij hebben daarom wel een inhaalslag moeten maken, maar het programma is rond en ik ben dik tevreden. Ik wil geen band of locatie tekort doen maar ik ben wel erg blij dat we 24 Pesos hebben weten te boeken voor de Afterblues in De Witte Bal. Zij waren de verrassing van het New Blues-festival. Wij hadden hun graag voor twee dagen geboekt maar zij hadden helaas nog een ander optreden staan.”

Voldoening
“De bluesroute programmeren geeft wel voldoening. Vooral als ik zondagavond hier in de Witte Bal zit tijdens de Afterblues en we kunnen concluderen dat we alle locaties zo goed mogelijk hebben bediend, als de restaurants die meedoen geen tafeltje meer vrij hadden, en als we goede recensies krijgen. Maar het belangrijkste is dat er straks weer zoveel mensen door de stad lopen en iedereen het naar de zin heeft. Daar doen we het voor!”

In gesprek met  Van Urk gelezen in Dit is Assen

Opening van de 40 years of rock&roll route met diverse optredens in de Asser binnenstad.

Klik op de kiek voor een grotere kiek.