‘Criminelen’ gepakt in Asser wijk Pittelo via Burgernet en Assen-Alert

Assen – De politie heeft woensdagavond twee ‘criminelen’ kunnen inrekenen in de Asser wijk Pittelo. Het ging om een oefening met Burgernet en Assen-Alert, waarbij de hulp van wijkbewoners werd gevraagd.

Pittelo maakt deel uit van Assen-Alert, dat inmiddels een compleet digitaal veiligheidsweb heeft gespannen over de hele stad. In de WhatsApp-groep staan wijkbewoners met elkaar in verbinding, om zo verdachte situaties zo snel mogelijk door te geven en de politie in te schakelen met gerichte informatie. Zodat er een grotere kans ontstaat de ‘daders’ op heterdaad te betrappen.

Juiste spoor
In samenwerking met Burgernet werd woensdagavond tijdens een oefening bekeken hoe burgers reageren op een melding van Burgernet en Pittelo-Alert en hoe snel agenten op het juiste spoor werden gezet richting de verdachten.
Tijdens de instructies vooraf werd duidelijk, dat zo’n oefening niet geheel zonder risico’s is. Zo kan op basis van het gegeven signalement de verkeerde verdachte wordt aangehouden.

Observator
Maar de observator – die alles in de gaten houdt tijdens de oefening – weet wie de rol van de verdachte speelt en weet dus ook wanneer de verkeerde wordt aangehouden. Deze observator laat dan ook zo snel mogelijk weten aan zijn collega’s dat zij niet de juiste persoon in de kraag hebben gevat. Bij escalatie was de observator erop voorbereid de oefening desnoods zo snel mogelijk af te blazen.

Daarnaast kunnen onwetende omstanders zich gaan bemoeien zich met de aanhouding en de politie hinderen bij de arrestatie. ‘Dit kan in principe’, zo liet de politie vooraf weten, gewoon als onderdeel van de simulatie worden gezien.’ Maar op het moment dat de situatie uit de hand dreigt te lopen, wordt ook hier de oefening direct stopgezet.

De oefening in Pittelo verliep overigens zonder incidenten.

Fietsendief
In het eerste geval ging het om een ‘fietsendief’, die met een aan de Wethouder Bergerweg de tweewieler aan de wandel ging door de wijk. Via Burgernet en WhatsApp ging een melding uit met de beschrijving van de verdachte. En dat bleef niet onopgemerkt door de deelnemers aan Burgernet, binnen de kortste keren kreeg de politie goede aanwijzingen binnen, die leidden tot de arrestatie van de verdachte.

In de tweede zaak ging het om verdachte personen, die in de omgeving van de IJselstraat aan autoportieren liep te morrelen. Ook hier sloegen de wijkbewoners goed op aan na de Burgernetmelding. Bert Hillenga, een van de initiatiefnemers van Assen-Alert: ‘Deze autokraker werd aangesproken door buurtbewoners en even later kon de ‘verdachte’ worden opgepakt door de politie.’

Scootmobiel
Mooi detail: deelnemers aan de Burgernetactie repten tevens van een ‘vrouw in een scootmobiel’, die achter de verdachte aanreed en foto’s maakte. Dat was natuurlijk onze eigen Ineke Heijting, die de oefening van Burgernet en Assen-Alert voor de Asser Courant in beeld bracht…

Hillenga spreekt van een geslaagde oefening. ‘Alle betrokkenen waren heel enthousiast, heel leuk om mee te maken. En het was succesvol! Wijkbewoners deden goed mee en dankzij hun aanwijzingen konden de ‘verdachten’ worden aangehouden.’

Tekst: Robbert Willemsen   Asser Courant

Fotos ineke heijting