Vuilnis Scheiden

Afvalactie Assen 100-100-100: ruim tachtig procent minder restafval
ASSEN – De grijze container elke maand boordenvol? Bijna honderd Asser huishoudens hebben dat probleem niet meer. Zij gingen de uitdaging tijdens de afvalactie ‘100-100-100’ aan en reduceerden hun restafval met maar liefst 81 procent.

1-_DSC6409 Harmke Vlieg met het laatste restantje restafval. ● 2016 © Ineke Heijting

Dat bleek maandag tijdens de afsluiting van het project in het Duurzaamheidscentrum in het Asserbos. Honderd gezinnen (in werkelijkheid waren het er iets minder) waren de uitdaging aangegaan om in honderd dagen te streven naar honderd procent minder restafval. En dan is 81 procent natuurlijk een heel mooi resultaat.

 

Om daar getallen aan te plakken: een gemiddeld Asser gezin verzamelt in zo’n periode 124 kilogram restafval in de grijze container. De deelnemers beperkten dat tot 23 kilo! Door onder meer zeer stringent afval te scheiden, waarbij de nieuwe containerregeling – ook blik en drinkkarton in de ‘plastic’ oranje container – natuurlijk wel hielp.

Inventief
In de eerste week deponeerden de deelnemers – variërend van één-persoons huishouden tot een gezin met 7 kinderen – nog gemiddeld drie kilo in de grijze container, maar die werden gaandeweg inventief om afval écht goed te scheiden. Ook wisselden de deelnemers onderling tips uit. Resultaat: in de laatste week zat er nog maar 800 gram afval in de grijze bak, met als inhoud hoofdzakelijk luiers, stofzuigerzakken en folieverpakking.

 

Het nieuwe containerbeleid – sinds mei twee maal per maand de oranje en nog maar eens in de maand de grijze om mensen beter afval te laten scheiden – werpt overigens z’n vruchten af: maandelijks 100 ton minder restafval, het blik en de kartons zitten nu immers in de oranje afvalbak.

 

‘Afvalwethouder’  Harmke Vlieg, zelf ook deelnemer, toonde zich in het Duurzaamheidcentrum in elk geval zeer tevreden met het resultaat en zei te hopen dat dit álle Assenaren stimuleert om toe te werken naar een ‘restafvalvrije’ stad.