Opknappen prima, maar geen groot stenen plein

1-DSC07352-002ASSEN – “De Brink in Assen is zó’n mooie plek. Echt nog een stukje oud-Assen. En opknappen is prima, maar tast het groen niet aan en maak er niet één groot stenen geheel van. Want dat zou eeuwig zonde zijn.”2-DSC07351-001

De huidige Brink en zoals het volgens de plannen moet worden.

Gert Boelkens uit Assen nam afgelopen week met afrijzen kennis van de herinrichtingsplannen van De Brink in Assen. Op de tekening zag hij vooral stenen en nog maar weinig van de huidige bomen die er nu staan. Die moeten volgens de plannen gekapt worden.

Boelkens wil dat voorkomen en is daarom een Facebookactie begonnen. Hij wil weten van zijn mede-Assenaren hoe zij erover denken en zoveel mogelijk reacties verzamelen, om de gemeente te laten zien dat ze een fout begaat door veel groen op De Brink weg te halen.

Visitekaartje
Boelkens: “Neem een willekeurige ansichtkaart van Assen en De Brink staat er, met al z’n bomen, op. Het is een visitekaartje voor Assen. De Brink moet volgens de gemeente straks een plek voor evenementen worden. Maar moet je er daarom één groot stenen plein van maken? Neem dan het Koopmansplein! Haal het pand van de Hema eraf, creëer een doorloop naar De Nieuwe Kolk. Dan kun je daar prima evenementen houden. Maar blijf van De Brink af.”

Boelkens vreest dat de gemeente een onomkeerbare, historische fout maakt als de bomen op De Brink grotendeels verdwijnen. “Kijk maar eens naar de Noordersingel, waar ze dat lelijke gemeentehuis neer hebben gezet tussen al die historische panden. Geen gezicht, dat past gewoon niet in het stadsbeeld. Doe dit dan niet met De Brink.”

GroenLinks kreeg het vorige week voor elkaar de kap van de bomen in elk geval voor dit jaar tegen te houden. De partij was toch wel geschrokken van de rigoureuze kapplannen en vroeg het college of het niet wat minder kon. B en W beloofden te zullen bekijken of er extra bomen kunnen blijven staan.

Boelkens zegt verbaasd te zijn over de reactie van GroenLinks. “Die partij had al ingestemd met de herinrichting van De Brink, terwijl GroenLinks niet kon overzien wat er precies ging gebeuren. Vreemd, want dan stem je dus met iets in, waar je blijkbaar niet genoeg van afweet. Dan doe je je werk als raadspartij in mijn ogen niet goed.”

Aan het hart
Hoe dan ook, de Assenaar hoopt dat veel stadsgenoten reageren op zijn Facebookactie. “Mensen kunnen de pagina liken en er reacties op achterlaten. Laten zien hoezeer het hen aan het hart gaat wat er met De Brink dreigt te gebeuren. En het had de gemeente gesierd eerst met deze exacte plannen naar buiten te komen, zodat de inwoners hadden kunnen zien dat het beeld wel heel drastisch wordt veranderd. Nu wordt ons die herinrichting gewoon door de strot gedouwd.”

Wie wil reageren via de Facebookactie van Boelkens: www.facebook.com/behoudbrinkassen